Wat koopt de Belg met zijn kredietkaart?
Om de juiste kredietkaart te kunnen kiezen, moet u weten waar u hem voor nodig zult hebben. Daarom is het nuttig om te bekijken waar anderen de kaart precies voor gebruiken.
België telt momenteel 4,6 miljoen kredietkaarten. Dat aantal neemt elk jaar toe, in 2018 zijn het er naar verwachting 4,8 miljoen. De creditcard is dus alomtegenwoordig in ons land, en we doen er dit jaar (2015) gemiddeld 43 transacties mee. Maar waar halen we de kaart nu precies voor tevoorschijn?
Meeste betalingen: eten en drinken
De Belg pakt zijn creditcard het vaakst uit de portemonnee om er eten en drinken mee af te rekenen. Dat doet hij gemiddeld bijna 7 keer per jaar (per kaart, mocht hij er meerdere hebben). Bij elkaar spenderen Belgen met kredietkaarten zo een bedrag van 1,57 miljard euro aan de inwendige mens.
Meeste euro's: vliegen en overnachten
We geven echter niet het meeste geld uit aan voeding. Nog meer kredietkaarteuro's gaan naar kleding en schoenen (1,8 miljard) en naar de absolute nummer 1 in de hitlijst: vliegreizen en hotelboekingen. Daar besteden we in een jaar liefst 4,14 miljard euro aan met de kredietkaart, gemiddeld 192 euro per transactie.
Verder wordt de kredietkaart in België vooral gebruikt voor aanschaf van gezond- en schoonheidsproducten, brandstof en doe-het-zelfartikelen. Opvallend is dat cd's, dvd's en games niet in de top 10 van meest voorkomende aanschaffen voorkomen, maar boeken nog nipt wel. We kopen 2 boeken, en ook 2 elektronische apparaten in een jaar.
Internationale verschillen
Zijn we uniek in deze bestedingstrend? Nee, ook Amerikanen, Japanners, Britten, Duitsers en Nederlanders geven het meest uit aan reizen en verblijf met de kredietkaart. Maar lang niet elk volk heeft dezelfde nummer 1.
Fransen en Turken bijvoorbeeld spenderen meer nog aan eten en drinken, Chinezen aan kleding en schoenen. Russen en Mexicanen zijn ook het meeste kwijt aan vliegreizen, maar bijna net zoveel aan de inrichting van hun huis.
Bekijk hier onze actuele top 10 van aankopen en bestedingen met reguliere kredietkaarten in België.
(door Ton Hermans, 13 november 2015; Cijferbron: Datamonitor, metingen 2013)