Wat houdt de aankoopverzekering van mijn kredietkaart in?

Jeroen Geuens

17/03/2020

Bij kredietkaarten met een aankoopverzekering is ‘bijna alles’ dat je kocht tijdelijk verzekerd tegen schade, verlies of diefstal, ongeacht of je het product in het binnen- of in het buitenland kocht. Ook goederen die je online bestelde zijn gedekt.

Alleen: ‘bijna alles’ is ruim. In de algemene voorwaarden van een kredietkaart zie je dat veel spullen onverzekerd zijn en dat je zelf verantwoordelijk bent voor een bepaald deel van het bedrag.

Sommige uitzonderingen zijn logisch: dieren en auto’s, als je die op krediet kocht. Alles dat je kunt eten. Cash en cheques worden ook nooit vergoed.

En elektronica?

Van andere producten gaan veel mensen uit dat ze wel verzekerd zijn: mobiele telefoons of laptops, juwelen of horloges en (motor)voertuigen en toebehoren.

Wat wel en niet verzekerd is hangt af van welke kredietkaart je hebt. We overlopen een paar bekende soorten.

Visa of Mastercard?

De basisvoorwaarden zijn bij de twee grootste aanbieders zo goed als hetzelfde. Het maakt voor je aankoopverzekering weinig uit of je Keytrades Visa Classic of Belfius’ Mastercard Red aanvraagt: de meeste (on)gedekte goederen zijn hetzelfde.

Juwelen, bont en levende dieren zijn altijd uitgesloten van de verzekering, net als voedsel of drank, contanten, deviezen, reischeques, vervoerbewijzen of waardepapieren, nieuwe of gebruikte motorvoertuigen en goederen die voor verkoop worden gekocht.

Toegangstickets voor festivals of pretparken krijg je ook niet vergoed, diensten die je online kocht ook niet en goederen van veilingswebsites zoals 2dehands of Marktplaats ook niet.

Elke aanbieder beslist natuurlijk zelf welke goederen of diensten hij uitsluit. Bij de Crelan Visa Gold blijft ‘schade aan kledij of materiaal als gevolg van reiniging of verstelling’ bijvoorbeeld ongedekt. Voorwerpen die ‘onbeheerd zijn achtergelaten op een voor het publiek toegankelijke plek of in een motorvoertuig tijdens de uren waarop het donker is’ vallen ook buiten de aankoopverzekering.

Een burgeroorlog of een oorlog met vreemde mogendheden starten valt dan weer onder de uitsluitingen bij de Beobank Mastercard. Een ‘embargo, confiscatie, inbeslagname of vernietiging in opdracht van een regering of een publieke autoriteit’ ook.

Dezelfde aankoopverzekering dekt ook geen desintegratie van eender welke atoomkern of ioniserende straling.

Hoelang en voor hoeveel ben je verzekerd?

Dat kan wel schelen per kaart. Lees de voorwaarden van je kredietkaart voor je je contract tekent.

De Beobank Mastercard dekt bijvoorbeeld 1.000 euro per verzekerde en per schadegeval. De verzekering dekt maximaal 2.000 euro per 12 maanden en ze geldt alleen voor goederen die minstens 50 euro kostten.

De verzekering van Crelans Visa Gold dekt maximaal 2.000 euro per 365 dagen en je kunt pas terugvorderen vanaf 75 euro. Met een uitgebreide waarborg verhoogt de maximumlimiet naar 5.000 euro en je kunt terugvorderen vanaf 50 euro.

Onlineaankopen zijn bij Crelan tot 750 euro gedekt per 365 dagen en je betaalt 50 euro franchise per claim per persoon.

American Express

De populaire groene kaart van American Express heeft standaard 4 verzekeringen, onder andere een aankoopverzekering.

Ook hier geldt de verzekering pas voor goederen die minstens 50 kostten. De waarborg is 1.000 euro per verzekerde per schadegeval en 5.000 euro per opeenvolgende 12 maanden.

De verzekering scheelt voor de rest weinig met die van Visa- of Mastercardkaarten. Ze sluiten zo goed als dezelfde goederen en diensten uit: juwelen, bont, normale slijtage, …

En aankopen met mijn zakelijke kredietkaart?

We bekeken de verzekeringen van de BNP Paribas Fortis Visa Blue en de BNP Paribas Fortis Visa Silver.

De aankoopverzekering bij een zakelijke kredietkaart is grotendeels hetzelfde als die van een particuliere kaart. Het grootste verschil is dat de verzekering alleen professionele aankopen dekt.

Die van de Visa Blue dekt aankopen tot 1.500 euro en je kunt maximaal 2 keer per jaar een schadegeval melden. Alle goederen moeten ook minstens 50 euro per stuk waard zijn en je hebt ze betaald met je Visa Blue.

De verzekering van de Silverkaart dekt goederen tot 3.000 euro in plaats van 1.500. Andere eigenschappen zijn hetzelfde: goederen hebben een eenheidsprijs van 50 euro of meer en je kunt maximaal 2 keer per kalenderjaar een schadegeval melden.

Beide verzekeringen sluiten de gebruikele dingen uit: juwelen, bont, levende dieren en planten, normale slijtage, vervoerdocumenten of andere waardepapieren, kunst, ‘via internet gedownloade elektronische gegevens’, maatwerk of tweedehandsartikelen.

Samengevat: wat je moet weten over aankoopverzekeringen

  • Nooit verzekerd zijn geld, cheques, tickets en juwelen.
  • ‘Levend materiaal’ zoals planten of dieren blijven ook onverzekerd.
  • Mobiele telefoons of smartphones zijn dikwijls maar een bepaalde periode verzekerd, bijvoorbeeld 90 dagen na aankoop. Als je er dus aan denkt een kredietkaart te nemen voor de aankoopverzekering, lees er dan vooral de voorwaarden op na.

(Door Jeroen Geuens, 17 maart 2020.)

Lees ook