Wat als de magneetstrip of de chip van je kaart kapot zijn?
Wat moet je doen als de magneetstrip of de chip op je kredietkaart beschadigd zijn of wanneer je kaart onleesbaar is?
Zeker oudere kaarten hebben nog een magneetstrip. Dat was vroeger de gebruikelijke manier om je aankopen te bevestigen. De technologie is echter al zestig jaar oud en binnen een paar jaar verdwijnt de strip van de meeste kredietkaarten.
Mastercard zal vanaf 2024 alleen nog kaarten met chip uitgeven. Je zult er ook contactloos mee kunnen betalen. In de Verenigde Staten verdwijnt de strip pas is 2027 en tegen 2033 is er geen enkele kaart met magneetstrip meer in omloop. Door die lange uitlooptijd krijgt iedere handelaar of partner de tijd om naar nieuwe betaalterminals over te stappen.
Kaarten met chips zijn moderner en veiliger. Je moet een pincode ingeven om je aankoop af te ronden en dat maakt misbruik en fraude een stuk moeilijker.
Beschadigd of onleesbaar
Als je kaart echter jaren in je portefeuille zit en ze schuurt tegen andere kaarten of tegen de portefeuille zelf kan het dat er krassen op de chip komen en dat die na verloop van tijd onleesbaar wordt.
In dat geval kan de betaalterminal geen gegevens van je kaart lezen en je kunt je aankoop niet afronden. Tenminste: als je fysiek betaalt. Het zou kunnen dat je nog wel contactloos kunt betalen.
Kaart vervangen
Het kan echter slimmer zijn om sowieso een nieuwe kaart aan te vragen bij je bank. Je hoeft ze daarvoor niet te blokkeren bij Card Stop: ze is immers niet gestolen en ze kan dus niet misbruikt worden. Bij de meeste banken kun je een nieuwe kaart aanvragen via internetbankieren of via de mobiele app. Denk eraan dat het zou kunnen dat je bank daar een vergoeding voor vraagt.
(Door Jeroen Geuens, 17 januari 2023. Bron: Datanews.)