Staat elke kredietkaart geregistreerd als schuld?

Jeroen Geuens

25/08/2020

Als je een kredietkaart aanvraagt word je niet direct geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie.

Het BKR is een Nederlands bureau — in België hebben we de CKP, de Centrale voor Kredieten aan Particulieren — dat een elektronisch dossier bijhoudt van iedere burger met krediet. Dat dossier staat in het CKI, het Centraal Krediet Informatiesysteem.

In België en Nederland zijn financiële instellingen zoals banken of leasemaatschappijen verplicht zich bij het BKR aan te sluiten.

Het BKR registreert je pas wanneer je leent met je kredietkaart, wanneer je dus de mogelijkheid om in termijnen terug te betalen hebt aangevraagd. Daar moet je een aparte overeenkomst voor sluiten. Het BKR bewaart je registratie tot vijf jaar na beëindiging van de leenovereenkomst.

Wat registreert het BKR?

Je dossier bevat je persoonsgegevens zoals je naam, geboortedatum en adres en je vindt er ook alle gegevens van je krediet, zoals de leensom en de afbetalingstermijnen. Het BKR voorziet ook zeven codes voor ‘onregelmatigheden’ zoals betalingsachterstanden.

In een keer betalen

Standaard kun je met een Belgische kredietkaart alleen volledig terugbetalen. Al je aankopen komen op het einde van de maand in een keer op de rekening en je betaalt het saldo ook ineens terug. Gewoonlijk gaat dat met een domiciliëring op je zichtrekening.

Het BKR negeert dat soort kredietkaarten omdat er geen lening of krediet aan gekoppeld is. Kredietkaarten waarvan het saldo binnen 30 dagen moet worden voldaan worden dus niet geregistreerd.

Wel controle bij aanvraag

Wanneer je een kredietkaart bestelt kijkt de bank wel na of je een dossier hebt bij het BKR. Dan moeten ze doen, elke financiële instelling of kredietkaartuitgever moet je financiële situatie verplicht nakijken.

Als je zeker wil zijn dat je geen BKR-registratie krijgt wanneer je een kredietkaart aanvraagt, dan lees je best de productvoorwaarden van je kredietkaart even door.

(Door Jeroen Geuens, 25 augustus 2020.)

Lees ook