Mag ik mijn kredietkaart uitlenen aan mijn kind?

Jeroen Geuens

15/11/2019

Je zoon gaat een maand naar het buitenland en hij wil er makkelijk kunnen betalen zonder cash geld mee te nemen. Je wil hem je kredietkaart meegeven en je vraagt je gelijk af of dat wel mag.

Je kaart uitlenen doe je op eigen risico. Volgens de voorwaarden mag je je pincode met niemand delen, ook niet met familie. Die regels komen echter van de juridische dienst van de kredietkaartuitgever. Zo draait het bedrijf nergens voor op als het fout gaat.

De kredietkaartmaatschappij dekt zich dus in door te zeggen dat delen niet mag. Je gaat de gevangenis niet in als je het doet; eventuele financiële gevolgen zijn wel voor jezelf.

Uitlenen gebeurt dikwijls

In de praktijk lenen ouders hun kaart regelmatig uit aan hun kinderen. Als je zoon of dochter zo goed als 18 is, is dat logisch: dan hebben ze nog geen eigen kaart — dat kan pas vanaf 18 — en ze zijn toch groot genoeg om met betaalmiddelen om te gaan.

Het is wel belangrijk dat je kinderen begrijpen dat, als de kaart kwijt is of gestolen wordt, ze dan direct geblokkeerd wordt. Dat kan door de kredietkaartmaatschappij te bellen of door de instellingen aan te passen in de app. Kaart blokkeren staat doorgaans duidelijk vermeld.

Wat kun je beter doen?

Als je je eigen kaart meegeeft, zit je zonder kaart. Er zijn betere opties.

Optie 1: Vraag een extra kaart aan

Heb je zelf een kredietkaart, dan kun je dikwijls een tweede aanvragen bij dezelfde aanbieder of bank. Meestal is dat voor volwassen gezinsleden zoals je partner. Het kan ook je kind zijn als ze 18 zijn.

Onthoud dat je hoofdkaarthouder blijft (de tweede kaart staat ook op jouw naam) en dat alle uitgaven van dezelfde limiet af gaan. Kun je elke maand tot 2.500 euro uitgeven, dan tellen de uitgaven van beide kaarten.

Je betaalt ook een jaarlijkse bijdrage voor de tweede kaart, al zijn er verschillende uitgevers die de tweede kaart gratis aanbieden. Vooral bij goldkaarten zie je dat, en bij American Express.

Optie 2: vraag een studentenkaart aan

Je kind kan een jongeren- of studentenkaart aanvragen wanneer het 18 is. De uitgavenlimiet en de inkomenseis zijn bij zulke kaarten veel lager.

Voor een lange reis is zo’n studentenkaart niet altijd geschikt: je kunt er bijvoorbeeld 500 euro per maand mee uitgeven. Neem zo’n kaart alleen mee voor noodsituaties, niet als hoofdbetaalmiddel.

Voor studentenkredietkaarten van banken kan het dat je een zichtrekening bij die bank nodig hebt. Daar gaat elke maand het openstaande saldo van af. Dat geldt niet voor de [Beobank Mastercard Student], de [Beobank Visa Student] en de [BNP Paribas Fortis Visa Classic].

Optie 3: borg staan voor een echte kredietkaart voor je kind

Om een kredietkaart te kunnen aanvragen kan de uitgever naar je inkomsten vragen. Als je je kaart bij de bank aanvraagt, kan het ook dat je een zichtrekening bij de bank moet openen; daar gaat dan elke maand het saldo van af.

Studenten hebben niet altijd een (hoog genoeg) vast inkomen. Je zoon of dochter kan wel een kaart aanvragen als jij bereid bent borg te staan. Dat wil zeggen dat, als er een keer een rekening niet of te laat wordt betaald, de kredietkaartuitgever naar jou komt.

Denk eraan dat je pas een kredietkaart kunt aanvragen wanneer je 18 bent. Je kunt als ouder dus geen kredietkaart aanvragen op naam van je (minderjarige) kind.

Optie 4: koop een prepaidkaart

Bij sommige banken, Belfius bijvoorbeeld, kun je vanaf 16 jaar een prepaidkaart aanvragen. Bij andere aanbieders is het 18 jaar, net zoals bij gewone kredietkaarten.

Bij prepaidkaarten gelden echter geen inkomenseisen zoals bij echte kredietkaarten. Met een prepaid kredietkaart kun je alleen uitgeven wat je zelf op de kaart zet. Je kunt dus geen krediet openen of geld lenen, zoals bij een gewone kredietkaart.

Prepaids worden wel minder geaccepteerd dan echte kredietkaarten. Je kunt er wel mee betalen in winkels; een auto huren kan dan weer niet. Een hotelkamer boeken lukt (meestal) ook niet. Daardoor is zo’n kaart nutteloos voor een grote reis.

Een prepaid kredietkaart kan wel handig zijn als budgetmiddel, al loop je met een prepaidkaart tegen kosten die gewone kredietkaarten niet hebben. Je betaalt bijvoorbeeld voor het opladen, voor een ongebruikte kaart en wanneer je je kaart weer opzegt.

(Door Jeroen Geuens, 15 november 2019.)

Lees ook