Hoeveel wisselkosten betaal je met een kredietkaart?
Bestel je online wel eens wat in een andere munteenheid of reis je wel eens buiten de eurozone? Dan kan het veel uitmaken met welk betaalmiddel van welke aanbieder je betaalt.
Als je met een Belgische krediet- of bankkaart in andere valuta betaalt rekent de aanbieder wisselkosten. Die kosten kunnen erg verschillen. Het is dus slim om ze goed te vergelijken.
Wat is de wisselkoersopslag?
De grootste kostenpost bij geld wisselen is de wisselkoersopslag. Dat is een percentage dat de bank of je kredietkaartaanbieder berekent boven op de koers. Op kredietkaarten.be staat dat percentage doorgaans naast de krediet- of prepaidkaart.
Belgische kredietkaarten van Visa en Mastercard hebben een wisselkoersopslag van rond de 2 procent. Je vindt er bijvoorbeeld met 1,50 procent opslag en met 2,10 procent. American Express rekent 2,50 procent. Bij prepaidkaarten is het soms nog hoger.
Bankkaarten zijn dikwijls goedkoper. Als je met een debetkaart van een grotere bank betaalt heb je dikwijls rond 1,50 procent opslag. Een nadeel van zo’n Maestrokaart is dat je ze niet altijd online kunt gebruiken.
Sommige nieuwe onlinebanken rekenen helemaal geen opslag aan voor geld te wisselen en die banken hebben soms een debetkaart van Visa of Mastercard. Die kun je wel in webshops gebruiken.
Als je zo weinig mogelijk wil betalen voor geld wisselen vergelijk je best eerst de wisselkoersopslag. Bij een aanbieder die 0 procent rekent kun je goedkoper geld wisselen dan bij een die 2 procent vraagt.
Als je twee aanbieders wil vergelijken die zo goed als dezelfde kosten aanrekenen moet je meer weten.
Koersen vergelijken
Als je vreemde valuta koopt betaal je de aankoopkoers van dat moment. Die koers hangt af van vraag en aanbod op de geldmarkt en kan daarom stijgen of dalen.
De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert iedere dag een referentiekoers. Banken en kaartuitgevers hoeven die niet te volgen. Ze bepalen zelf welke koers ze toepassen.
Rekenvoorbeelden
Stel dat je gisteren (9 augustus 2021) een Amerikaans product bestelde en dat kostte 100 dollar. Volgens de ECB-referentiekoers kreeg je toen voor elke dollar 85,03 euro. Hieronder zie je wat je zou betalen met verschillende krediet- en debetkaarten.
Argenta Kredietkaart Green
In dit voorbeeld heeft Argenta de goedkoopste kredietkaart. Je betaalt er 1,50% wisselkoersopslag of in dit geval 1,28 euro. Het totaal in ons voorbeeld komt dan op 86,31 euro.
Beobank Extra Mastercard
Beobank rekent 2,10% wisselkosten boven op het bedrag. Een Amerikaans product van 100 dollar dat je op 9 augustus kocht komt dus op 86,82 euro: 85,03 euro plus 1,79 euro wisselkoersopslag.
Buy Way Mastercard
Buy Way rekent dan weer 2,50% opslag. Gisteren betaalde je dus 2,13 euro wisselkosten of 86,31 euro in totaal.
Revolut Card
Bij Revolut betaal je op werkdagen de echte wisselkoers. Die verandert de hele dag. Daarbovenop betaal je geen koersopslag. Op 1 augustus kon je zo 100 dollar kopen voor tussen 84,10 en 84,13 euro.
Wise
Met wisseldienst Wise (vroeger Transferwise) betaal je online in vreemde valuta. Wise heeft verschillende tarieven. Voor de goedkoopste betaal je 83,20 euro. Dat is de ECB-koers plus 1,57 procent.
Betalen in euro’s of in de lokale munt?
Als je buiten de eurozone betaalt of geld afhaalt kun je dikwijls kiezen of je in euro’s betaalt of in de lokale munt. Als je euro’s kiest rekent de aanbieder het bedrag om naar euro’s. Dat heet Dynamic Currency Conversion (DCC) en het is zo goed als altijd duurder dan betalen in de lokale munteenheid.
(Door Jeroen Geuens, 10 augustus 2021.)