Hoe bepaal je de limiet van je kredietkaart?

Jeroen Geuens

12/11/2019

Een kredietkaart is goed voor wanneer je af en toe wat extra wil uitgeven. Als je een hotel boekt of een auto huurt is zo’n kaart zelfs onmisbaar.

Hoe hoog je je kredietkaartlimiet zet, hangt vooral af van waarvoor je de kaart gaat gebruiken. Huur je er bijvoorbeeld alleen auto’s mee, dan kun je een vrij lage limiet nemen. Je komt dan ook niet in de verleiding om ze voor grotere aankopen te gebruiken.

Wil je de kaart ook op vakantie of op het internet gebruiken, dan is een hoge(re) limiet praktischer. Je loopt dan niet zo snel tegen de grenzen van je bestedingsruimte aan.

Welke limieten kan ik kiezen?

De meeste kredietkaarten hebben een standaardlimiet die bij hen past. Goedkope kaarten voor studenten hebben dikwijls een limiet van 500 euro. Die kan ook hoger, afhankelijk van je inkomen. 1.000 euro bijvoorbeeld.

Gewone kredietkaarten zoals de Mastercard Classic of de Visa World Card hebben standaard 2.500 euro limiet. Duurdere Gold-, Platinum- of Black-kaarten zijn luxueuzer; die hebben dikwijls limieten van 5.000, 10.000 of zelfs 25.000 euro.

American Express-kaarten hebben geen standaardlimiet: die wordt aangepast aan je inkomen en je betaalgedrag. In Amex’ app kun je altijd zien hoe hoog je limiet is.

Hoe verhoog ik mijn limiet?

Voor een hogere limiet hoef je geen duurdere kaart te kiezen: bij de meeste kaarten pas je je limiet zelf aan in de app of via internet.

Natuurlijk kijkt de uitgever van je kaart wel na of je je uitgaven terug kunt betalen. Het kan dat het CKP, de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, een paar dagen nodig heeft voor de hogere limiet ingaat. Als het resultaat negatief is, kan het zijn dat je geen hogere limiet krijgt of dat je huidige limiet zelfs krimpt.

Bij ICS, de uitgever van Mastercard en Visa, kun je direct nadat je je kaart kreeg een hogere limiet vragen van maximaal 5.000 euro. ICS heeft dan gegevens nodig van je financiële situatie. Kreeg je je kaart van je bank, dan kun je daar je limiet verhogen.

Bij American Express verhoogt of verlaagt de limiet vanzelf wanneer je je kaart gebruikt. Je kunt al snel een hogere limiet krijgen als je je saldo op tijd terugbetaalt. Je kunt ook zelf een hogere limiet vragen als je die nodig hebt: neem daarvoor contact op met de leden- of klantendienst.

Kan ik geld overschrijven?

Wil je meer kunnen uitgeven dan je limiet, bijvoorbeeld voor online aankopen of voor vakantie-uitgaven, dan is het niet altijd nodig je limiet te verhogen. Bij zo goed als alle kaarten kun je overschrijven naar je kaart. Zo kun je ook meer uitgeven.

Kan ik de limiet ook verlagen?

Kredietkaarten hebben altijd een standaardlimiet. Die kan 500, 1.000 of 2.500 euro zijn. Heb je je limiet verhoogd en wil je weer naar beneden, dan kan dat. Doorgaans kun je dat zelf online. Heeft je kaart een standaardlimiet van 2.500 euro en wil je die naar 1.000 euro, dan gaat dat waarschijnlijk via de klantendienst van je uitgever of bank.

Hebben prepaidkaarten ook limieten?

Ja en nee. Met een kredietkaart kun je net zo veel uitgeven als dat je op de kaart zet. In die zin heeft de kaart wel een limiet. Prepaidkaarten hebben echter geen kredietmogelijkheden zoals ‘echte’ kredietkaarten. Je kunt prepaidkaarten ook niet oneindig opladen; je kan er bijvoorbeeld maximaal 5.000 euro per keer op zetten.

Soms staat er ook een limiet op wat je per dag kunt uitgeven of op hoeveel je kunt afhalen. Er zijn ook kaarten waar je die uitgavenlimiet zelf kunt instellen, zoals bij Bunq of Revolut.

En wat met zakelijke kredietkaarten?

Kreeg je een kaart van je werkgever, dan bepaalt je werkgever de limiet. Denk je dat je voor een bepaalde reis een hogere limiet nodig hebt, vraag je werkgever dan je limiet te verhogen.

Standaardimieten van een paar populaire kredietkaarten

  • Cofidis Mastercard: 500 euro
  • Beobank Extra World Mastercard: 750 euro
  • Keytrade Visa Classic: 1.250 euro
  • ING Visa Classic: 2.000 euro
  • Beobank Visa Gold: 3.000 euro (maximaal 10.000 euro)
  • Crelan Visa Gold: 5.000 euro
  • Buy Way Mastercard: 10.001 euro

(Door Jeroen Geuens, 12 november 2019.)

Lees ook