9 manieren om een kredietkaart te kiezen
Wil je een (nieuwe) kredietkaart? Dan kan het moeite zijn rond te kijken. Ook al lijken kredietkaarten op elkaar, er zijn belangrijke verschillen.
In dit stuk hebben we het over hoe je een kredietkaart kunt kiezen, met uitleg over de voor- en nadelen die daaraan vastzitten.
1. Bij je eigen bank
Bij de meeste banken kun je een kredietkaart aanvragen. Bij sommige zichtrekeningen is dat gratis, bij andere betaal je een bedrag per maand of jaar extra.
Als je al een rekening hebt bij een bank is het wel handig om de bijhorende kredietkaart te gebruiken. Denk er wel aan dat je die kaart alleen bij die bank kunt gebruiken: als je van bank wisselt moet je een nieuwe kredietkaart aanvragen.
Bankkredietkaarten hebben gewoonlijk ook minder voordelen, zoals een aanvullende aankopen-, of reisverzekering of een spaarsysteem.
2. Sparen voor vliegtickets
Reis je dikwijls en graag met het vliegtuig, dan kun je een kaart kiezen waarmee je kortingen spaart. Hoe meer je vliegt of uitgeeft, hoe sneller je spaart.
Je bent wel gebonden aan bepaalde luchtvaartmaatschappijen. Het kan dat je reis bij een andere maatschappij toch goedkoper is als je prijzen vergelijkt. Als je een favoriet ‘merk’ hebt of je vliegt graag met een bepaalde maatschappij, dan is punten sparen altijd voordelig.
American Express heeft bijvoorbeeld de Brussels Airlines Preferred American Express- of de Brussels Airlines Premium American Express-kaarten. Daarmee krijg je awardmijlen bij elke euro die je uitgeeft, je krijgt er elk jaar een hoop gratis en er zit een pakket verzekeringen en garanties bij.
3. Kredietkaart met verzekeringen voor reizigers
Als je dikwijls naar het buitenland gaat kun je veel voordeel halen uit een kredietkaart met reisverzekeringen of -diensten.
De meest uitgebreide kredietkaarten hebben een doorlopende reisverzekering. Je hebt dan geen aparte reisverzekering meer nodig. Je betaalt wel een pak meer dan bij een gewone kredietkaart. Je kunt met zo’n uitgebreide kaart ook dikwijls binnen in viplounges en je krijgt voordelen bij hotelreservaties.
Je kunt ook een gewone kaart kiezen als je geen doorlopende reisverzekering nodig hebt. Verzekeringen zitten er dan gewoonlijk apart bij, zoals een ongevallenverzekeringen of een verzekering tegen vlucht- of bagagevertraging en je kunt ook hulp krijgen bij noodgevallen zoals een ongeluk of portefeuilleverlies.
4. Extra kosten: vergelijk de wisselkoersopslag
Reis je dikwijls buiten Europa en je betaalt daar ook met je kredietkaart, dan kunnen de kosten voor geld wisselen een hoop schelen. De wisselkoersopslag ligt ruwweg tussen 1,5% en 2,5%.
Het kan gratis als je een debetkaart hebt. Daarmee kun je betalen van het geld dat je er van tevoren opzette of vanaf je bankrekening. Voorbeelden van zulke kaarten zijn de Bunq Travelcard en de kaarten van Revolut en N26. Denk eraan dat je geen extra bestedingsruimte hebt. Je bespaart wel veel op kosten.
5. Kredietkaarten met voordelen voor ondernemers
Ondernemers of bedrijven kunnen voordeel halen uit zakelijke kredietkaarten. De voordelen die bij een particuliere kaart zitten gelden namelijk niet voor zakelijke kaarten. Een gewone kredietkaart mag je bij de belangrijkste aanbieders alleen particulier gebruiken.
Betaal je je zakelijke vlucht met een consumentenkredietkaart, dan heb je geen recht op vergoeding bij vertraging. Dat heb je wel met de meeste zakelijke kredietkaarten. Je houdt met een aparte, zakelijke kaart ook beter overzicht op je zakelijke uitgaven.
6. Met voordelen van winkels
Sommige organitaties of winkels hebben eigen kredietkaarten voor leden of klanten. Het zijn ‘echte’, volwaardige kredietkaarten waarmee je zo goed als overal kunt betalen. Ze hebben ook extra voordelen: je kunt er bijvoorbeeld goedkoper mee tanken of je spaart winkeltegoed.
Omdat uitgevers blij zijn met die klantenbinding betaal je gewoonlijk niks extra voor zo’n kaart.
7. Let op duurzaamheid
Heb je zonnepanelen, koop je biologische producten en steun je graag eerlijke handel, dan kun je een kredietkaart nemen die daarbij past. Er zijn kredietkaarten die bij elke aankoop een goed doel of een duurzaam project steunen. Dat kost je niks extra en specifieke nadelen heeft zo’n kaart niet.
8. Kun je gespreid terugbetalen?
Een kredietkaart heeft altijd extra bestedingsruimte. Toch moet je je rekening in één keer terugbetalen, drie weken later. Wil je graag meer tijd, kies dan een kaart waarbij je gespreid kunt terugbetalen. Dat kan alleen bij Visa- of Mastercardkaarten.
9. Geen risico op schulden
Als je van jezelf weet dat je makkelijk (te) veel uitgeeft, dan ben je beter met een debet- of een prepaidkaart. Je profiteert van zo goed als dezelfde voordelen — je kunt op veel plekken en in veel (web)winkels betalen, ook in het buitenland — en je loopt geen risico meer uit te geven dan je aankunt.
Een debetkaart die je aan een gratis online bankrekening koppelt is het goedkoopst, bijvoorbeeld die van Revolut of N26.
(Door Jeroen Geuens, 7 juli 2020.)